Klä dig rätt för din utmaning

Olika sporter och fritidsaktiviteter kräver olika klädsel. En del sporter och aktiviteter har krav på olika skydd och säkerhetsutrustning men också krav på en viss klädsel. I andra sporter är det inte lika noga vad man har på sig men gemensamt för nästan alla typer av sporter och aktiviteter är att klädseln ska ge stor rörelsefrihet så att man kan röra sig bekvämt och obehindrat.

En fotbollsspelare ska ha klädsel i enlighet med laget vilket innebär att spelar man i ett visst lag ska man bära deras träningskläder, vilket består av shorts och t-shirt. Vid kalla dagar kan man ha ett underställ under de vanliga kläderna för att inte frysa. Skorna varieras beroende på vad det är för underlag man spelar på, oftast är det gräs och då ska man ha speciella skor med dubbar för att få så bra fäste som möjligt och inte halka. Kläderna är relativt löst sittande för att man ska kunna springa obehindrat.

träningskläder

Spelar man istället golf är det viktigast att ha rörelsefrihet på överkroppen så att man inte blir hindrad i sin sving. Byxorna är oftast långbyxor för herrar och kjol eller shorts för damer, tröjan är ofta en piké eller en pikéimitation i funktionsmaterial. Till klädseln tillkommer också en handske för att inte få skavsår från klubban.

För en löpare ligger det allra största fokuset på skorna. Utan riktigt bra skor försämras löpsteget och det påverkar hur snabbt och långt man kan springa utan att kroppen tar skada. Skorna ska provas ut och ibland krävs det att man formgjuter en specialsula för bästa resultat. Man bör även byta ut skorna varje halvår om man löper ofta och långa distanser. Den övriga klädseln är nästintill valfri men man bör välja plagg som inte tar för mycket vind men samtidigt plagg som man kan röra sig obehindrat i. Det kan röra sig om tights eller shorts nedtill och t-shirt, linne eller en långärmad t-shirt på överkroppen.