Hur det är att studera utomlands

I sommar ska jag besöka min vän Maja som bestämt sig för att studera utomlands. Under en längre tid har hon funderat och grubblat över vad, och framförallt var, hon ska studera. Efter många om och men hamnade valet på Italien och Perugia, eftersom Maja alltid har varit intresserad av språk så blev italenska ett enkelt val. När det står klart känns det nästan givet, Maja har ju alltid älskat pizza, fotboll och vin! Att studera utomlands i just Italien verkar vara en riktig höjdare. Enligt Maja går det väldigt smidigt att ordna med CSN och andra eventuella stipendier som gör det möjligt att få en så lyckad studieperiod som möjligt.

Maja har valt att studera utomlands med hjälp av en förmedlare som hjälper henne med det praktiska. Det finns flera fördelar med detta. För det första kan du ofta få gratis rådgivning och tips av en studievägledare i djungeln av högskolor och universitet. När du sedan valt var du vill studera kan förmedlaren hjälpa dig att hitta boende och sköta det mesta av pappersarbetet med skolan. Ofta är detta också ett mer ekonomiskt alternativ än att vara en så kallad “free mover”, som försöker sköta allt på egen hand.

En annan stor fördel som min kompis har kunnat ta nytta av är den assistant du kan få om något strular. Första dagen i Perugia skulle Maja gå till universitetets reception för att anmäla sin närvaro och hämta ut schema för sina kurser, så fanns hon inte med i skolans system. Det rådde stor förvirring både bland skolans anställda och Maja själv. Tyvärr var inte den italienska barska tanten speciellt hjälpsam heller. Maja beslutade sig då för att istället ringa sin förmedlare i Sverige. Redan samma dag kunde hon gå tillbaka till skolan för att nu vara inskriven i universitetets system.

Att studera utomlands är verkligen en erfarenhet för livet och jag funderar själv på att gå i Majas fotspår. Men jag blickar istället lite mer österut, mot Australien. Att studera i Australien hade verkligen varit en dröm för mig som är en surftokig kille från Falkenberg i Halland. Men först blir det en resa till Italien för att träffa Maja.